Bahan-bahan ( Untuk 8 Orang )
500gm Beras Wangi - dibasuh & disejat
500gm Beras Biasa - dibasuh & disejat
150g Minyak Sapi/Marjerin
2 Bunga Cengkih
1 Bunga Lawang
3 Buah Pelaga
5cm Kayu Manis
1 Labu Bawang Besar (dicincang)
150 ml Puri Tomato
1.5 ml Air
Garam secukup rasa
Bahan Dikisar :
2 Ulas Bawang Putih
5 Biji Bawang Merah
1 Labu Bawang Besar
1.5 cm Halia
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi, tumis cengkih, lawang, pelaga, dan kayu manis 1 hingga 2 minit.
- Bubuh bahan kisar kacau hingga wangi.
- Masukkan puri tomato, kacau 2 minit. Letak beras dan gaul.
- Kemudian letak air dan garam. Masak hingga kering airnya. Perlahankan api, tutp periuk.
- Siap dimasak.
2 comments
nyum2...sedapnyer.
@Lydia Miza(Aidyl Azim)
Lg sedap klu try cuba buat kat rumah hehe..