4 Ogos 2011

Cara Nak Shutdown Cepat

Kadang-kadang bila kita nak shutdown tue mcm agak lambat sgt kan ada yg dok tgu berjam-jam lamanya.Ok Aini nak kongsi 1 trick untuk masalah ni.
 Step 1

  • Pergi ke regedit(taip kat run "regedit")
  • HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop

 Step 2

  • Sebelah kanan tue cari AutoEndTask, double klik dan set kan jadi 1(Default die 0)

 Step 3

  • Scroll mouse kat bawah dan cari HangApp TimeOut,double klik dan set kan die jadi 1000 (Default die 5000)

 Step 4

  • Scroll mouse kat bawah lagi dan cari WaitToKillAppTimeOut, double klik dan set kan die jadi 1000 (Default die 20000)



 Step 5

  • Lepas tue pergi sebelah kiri plak. expand
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEMS\ControlSet001\Control


 Step 6

  • Double klik kat WaitToKillServiceTimeOut dan set kan die kepada 1000 (Default 20000)

 Step 7

  • Turun ke bawah skit HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEMS\ControlSet002\Control dan set kan 1000 juga.



 Step 8
  • Selesai sudah,Kemudian Restart.Dan lihat betapa cepatnya shutdown

1 comment

18 Mei 2012 7:18:00 PG

singgah jap...slmat mnjadi rkan blogger...hu3...done follow u...guide me if my blog not interested..hu3