Bahan-bahan ( 8org )
- · 1 ekor ayam potong 16
- · 1 labu bwg merah
- · 2 ulas bwg putih
- · 1 inci halia
- · sebatang kulit kayu manis
- · 4 kuntum bunga cengkih
- · 2 kuntum bunga lawang
- · 3 iji buah pelaga
- · 2 bj kentang
- · 1 btg lobak
- · 1 mangkuk air panas br masak
- · lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam
- · daun sup, daun bawang & bawang goreng
Cara-cara
- Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
- Bwg merah & bwg putih dikisar halus.Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6.
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
- Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
- Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang