18 Februari 2013

Solid Food Puree Apple


Assalammualaikum

Baby Awish kini sudah berusia 5 Bulan setengah, maka mummy nye ngade-ngade nak try bg solid food pada Baby Awish.First time bg Baby Awish makan adalah Puree Apple.Padahal tak disarankan oleh pakar pemakanan untuk beri bayi makan sebelum usianya 6 bulan ntah knape tak nak ikut nasihat tu.

Aini try bagi skit-skit tgk mcm mne penerimaan perut baby tu dlu.Tengok die poo poo lawas ke tak.Tu penting kne amik tau.Klu takde pape maknanya ok lah baby tu dah boleh terima makanan.Tapi igt jgn plak trus nak bg bubur nasi yer klu awal-awal starting tu sian baby.Permulaan kna perkenalkan dlu dengan puree buah-buahan sebab buah-buahan ni senang hadam.

Ok dah jgn nak bebel panjang.Jom tengok macam mana Aini buat Puree Apple ni untuk Baby Awish.

  1. Aini guna apple Fuji.Mula-mula cuci,kupas kulitnya, kemudian di potong kecil.(suke hati nak potong mcm man)
  2. Siap potong kita merebus nya pula,lagi elok klu dapat stim kan aje.Aini rebus jek sehingga apple tadi jadi lembut.
  3. Selepas itu tos kan apple yang dah direbus tadi dan biarkan ia sejuk seketika.
  4. Bila dah sejuk boleh lah start blander apple tadi.Pastikan guna blander yang berasingan dr kegunaan seharian kita dirumah.klu bercampur nanti takut ade rse yang tak enak plak.
  5. Siap dikisar dengan halusnya.
  6. Kemudian tapis apple yang siap dikisar tadi untuk mendapat hasil yang lebih smooth.Senang baby nak makan.
  7. Tadaaa..Siap puree Apple untuk Baby Awish.


Selepas tu boleh lah disimpan dalam bekas comel kemudian dibekukan.

Sebaikkan letak dalam ais kiub bekukan pastu keluarkan masuk dalam bekas lain.Tapi Aini tak beli lagi ais kiub heheh so gne ape yang ada kat umah.Tapi klu buat mcm Aini ni mmg makan ruang freezer ler..Hihihi.

Bila Baby Awish nak makan puree apple ni Aini campurkan dengan sedikit susu FM pasti dia makan mesti tak cukup.Sedap sangat lah tu.Hihihi..

Selamat mencuba pasti baby anda sukakan nyer...


4 comments

18 Feb 2013 2:55:00 PTG

sedapnyer..ehe..yana pun xsabar bagi baby aisyah makan..rasanye mmg xtgu 6 bulan kot..tgok baby aisyah pun da terliur je tgok org mkn..kpala pun da tegak je..haha

18 Feb 2013 4:47:00 PTG

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaa.... org dewasa boleh makan x ni??? teringin nak cuba, bukan untuk sy kak.. heheheheh XD

18 Feb 2013 11:26:00 PTG

@Riana
baby mesti suke sebab rasa ngan tekstur die yg smooth jek hihi..bby klu kepala dh tegak dh blh try lh kot.hihi tp pastikan baby dh btol2 sedia utk terima mknan.Jgn paksa2 yer :)

18 Feb 2013 11:28:00 PTG

@✿A I N A A✿
Org dewasa pun blh jek Aina hehe klu teringin nk mkn meh sni mkn sama baby Awish ni nak suapkan jg pun boleh jerk.Hekhekhek :)