7 Februari 2013

Madu Selamat Untuk Bayi Atau Tidak?


Assalammualaikum


Kebanyakan daripada kita percaya bahawa madu adalah makanan yang sangat berkhasiat.Namun tidak ramai yang tahu madu tidak selamat diberikan kepada bayi yg berusia bawah satu tahun.

Kenapa tidak selamat?
Madu mengandungi spora dari sejenis bacteria bernama “clostridium botulinum” yang akan menyebabkan penyakit yang sangat merbahaya iaitu “Botulism Bayi”.
Spora ini sukar dibunuh,tahan panas walaupun dididihkan untuk beberapa jam atau melalui proses penapisan.

Apa itu “botulism”?
Botulism akan menyerang simtem saraf dan akan menyebabkan mata kabur, kelopak mata tertutup sedikit (droopy eyelid) dan kesusahan ketika bernafas dan menelan air liur. Ia juga akan menyebabkan muntah2, cirit-birit dan sakit badan.

Kenapa tidak digalakkan diberi kepada bayi?
Usus bayi merupakan persekitaran yang sesuai untuk spora ini. Apabila madu ini dimakan,ia akan membiak dan akan menghasilkan sejenis toksin. Toksin ini akan diserap masuk ke dalam usus bayi yang masih tidak matang dan menyebabkan “botulism”.

Apa yang akan berlaku sekiranya bayi saya mendapat “botulism”?
Terdapat sesetengah kes botulism bersifat ‘sederhana’, dan sesetengah lagi bersifat ‘merbahaya’ sehingga menyebabkan kematian. Kemuncak umur untuk penyakit ini ialah 2 hingga 4 bulan. Tetapi risiko tetap ada pada umur 1 minggu hingga 11 bulan. Secara kesimpulannya madu tidak digalakkan diberi bawah umur 1 tahun.


Simtom-simtom:

1. Simtom perut yg berbeza dari kebiasaan(unusual gastrointestinal symptom),berkemungkinan disebabkan oleh sebarang keracunan makanan atau makanan tercemar.

2. Kepenatan (lethargy,weakness)

3. kesusahan untuk mengawal kepala(loss of head control)

4. pertukaran nada nangis(altered cry)

Kebiasaannya, simtom akan muncul dalam jangka masa 18 hingga 36 jam. JIka muncul simtom2 ini segeralah menghubungi pakar kanak2 atau doktor anda. Jika tidak segera mendapatkan rawatan, simtom akan berlanjutan sehingga menyebabkan lumpuh tangan, kaki, badan dan otot pernafasan.

Bagaimana pula dengan orang dewasa?
Jawapannya,madu adalah selamat untuk orang dewasa.Ini adalah kerana usus orang dewasa mengandungi acid yang cukup untuk menyahkan toksin yang dihasilkan oleh spora ini.Sumber maklumat:

1. http://www.wholesomebabyfood.com/infantbotulismhoney.htm

2. http://www.health.uab.edu/17746/

3. http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/botulism/


4 comments

7 Feb 2013, 1:43:00 PTG

oo.. baru tahu.rupanya madu tak sesuai untuk bayi.terima kasih ilmu ni kak

7 Feb 2013, 3:07:00 PTG

tq..gud info..saya ingtkan madu elok untuk baby..

8 Feb 2013, 12:31:00 PTG

@Ikhmal Malique
sama-sama berkongsi ilmu :)

8 Feb 2013, 12:32:00 PTG

@Nor Azimah
Pada mula sy fikirkan begitu.Setelah membaca bru sy tau..:)