6 Oktober 2011

Jom Semak Handphone Original Ke Tak



Hari ni mummy nak share info tentang Handphone.Korang rasa Handphone korang tu original ker tak?Kadang-kadang kita beli hp tak pernah pun amik tau hal mcm nie kan janji tau beli dan guna jek.Kena tipu dengan kedai handphone pun tak sedar tau-tau gne asyik rosak jek.hihihi.Mari semak status Hp korang.Caranya amat mudah sahaja semua orang boleh buat..

  1. Mula-mula taip *#06#
  2. Kemudian akan keluar IMEI (International Mobile Equipment Identity)
  3. Semak No. IMEI Hp korang tue di kedudukkan 7 dan 8
Contoh No.IMEI : 35851601 -393149 -1 50 






Untuk semak original ke tak Hp korang tu, let`s check it out : 

02 or 20 dari China =LOW QUALITY
08 or 80 dari Germany =FAIR QUALITY
01 or 10 dari Finland =VERY GOOD
00 or 03 or 04 dari kilang asal Hp =BEST MOBILE QUALITY
13 dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH
*Bagi mereka yang dah terkena tipu tue padan muka sendiri yerk..hihihi jahatnya mummy ni.. 
P/s : Pastikan jgn kena tipu dengan kedai sewaktu membeli Handphone ok..Jadilah org yg bijak jgn selalu di perbodohkan oleh penjual Handphone

4 comments

27 Dis 2012 8:48:00 PG

Kalau no 7&8 tu 05

27 Dis 2012 8:48:00 PG

Kalau no 7&8 tu 05

25 Mac 2013 6:25:00 PG

Ha aa mummy. Kalo hp tu 05 macam mana tu? Dr mana? Ok ke tidak???!!!...

25 Mac 2013 6:28:00 PG

Ha aa mummy. Kalo hp tu 05 macam mana tu? Dr mana? Ok ke tidak???!!!...