14 September 2011

Masakan Pedas Ada Manfaat


Jom baca entri ni bagi penggemar makanan pedas mungkin ini berita gembira buat korang.Masakan pedas sebenarnya ada manfaatnya.Jom semak manfaat makanan pedas.
  • Menurunkan berat badan-Rasa pedas mampu meningkatkan metabolisme tubuh.Kajian menunjukkan bahawa unsur utama dalam cili iaitu kapsaisin,memiliki kesan termogenik yg mampu menyebabkan tubuh membakar kalori ketika mengunyah selama 20 minit.Wow!hebat gak cili ni kan
  • Menyihatkan jantung-Hasil kajian menunjukkan,amalan mengambil makanan pedas menyebabkan insiden serangan jantung dan strok yg lebih rendah.Alasanya sili merah boleh mengurangkan kesan kerosakan akibat kolestrol jahat,sementara itu kapsaisin pula melawan peradangan.Siapa sakit jantung cuba amal kan makanan pedas yerk.
  • Mencegah kanser-Kapsaisin juga memiliki kemampuan membunuh beberapa sel kancer dan leukemia.
  • Mengurangkan stres-Makanan pedas meningkatkan produksi hormon yg memberikan rasa menyenangkan seperti serotonin.Hasilnya makanan ini membantu mengusir depresi dan stres.
   Ada juga pendapat mengatakan makan makanan pedas ini boleh dapat kanser perut betol ker?Nak tau betol tidak tanyalah pada yang pakar.Saya hanya berkongsi info sahaja.