24 Oktober 2012

Pengalaman Bersalin Anak Kedua


Assalammualaikum
Alhamdulillah Aini selamat melahirkan 2nd junior baby boy pada hari Ahad 26 Ogos 2012 di Hospital Sultan Ismail JB secara normal.Pada 25 Ogos Aini kena admit ward sebab utama Aini ada masalah GDM.Terpaksa lah serah diri walaupun xde rase pape lg dlm kul 8mlm bru Aini pg hospital.Sampai sana kne masuk bilik saringan dlu doc nak cek jalan.So lpas doc dh cek die ckp jln dah buka 2cm.Doc ckp esok pagi baru bg induce.Maka terpaksa tido kat hotel hospital second class 1 bilik 4 org.Tapi dalam tu hanya ada 2 patient jek termasuk Aini.

Sewaktu muka tenang sebab tak sakit lagi..Hihi

Esoknya,hari Ahad 26 Ogos 2012 (My Edd) pagi doc cek jln dah buka 3cm.Tapi doc ckp laboor room penuh so kne tgu ada kekosongan baru bawa turun.Pada kul 11.30pg nurse dtg nak bawa Aini masuk laboor room.Masa tu perasaan dah takut yelah xde sakit tetiba kne bawa bilik bersalin plak.Kecut perut dibuatnya.Sampai laboor room cek jln lg dah buka 4cm masih lg xde rase contraction.Dulu anak pertama dah sakit2 dh yg ni xde plak.Kul 12.30 tgh ari buat CTG kemudian tgn kanan kiri dh masuk air lepas tu doc pecahkan air ketuban.Nsib ler xsakit masa tue.(Seriau tgk benda pnjang pastu depannya tajam plak tu.) Still kena tgu 2jam dlu doc kata "awak tido dlu lah eh".Aini pun terlelap sekejap.Tepat jam 2.30 ptg aku kne masuk ubat jenis drip water.Lepas beberapa jam aku masih lg relax tak rasa sakit pape pun.Wah hebat nya aku ni.Siap nurse tanya "tak ada rasa sakit ker dik" Aini hanya gelengkan kepala saja.Siap boleh terlelap sekali lg sampai lah doc kejut nak cek jln kali ni dh 6cm plak masih lg tak ada rse sakit .

Lepas dua jam Aini dh start rse contraction.Makin lama makin sakit.Sakit tu dtg melampau2..Tersangatlah sakit tak sama mcm sakit bersalin natural.Tiba-tiba terasa mcm sesuatu nak keluar Aini suh husband pggil doc,Doc pun sampai tgk CTG kemudian sempat lg cek jln tu skali dh 8cm doc tu xsure blh kuar ker x maklumlah doc pelatih.Sekali dengan tak semena datang doc pakar die ckp "dik klu rse nak teran tu teran jek lah dik".Aini ape lg trus push ler..Alhamdulillah 3 kali push keluarlah My Hero Junior tepat jam 5.55 ptg.Terus husband kucup dahi.Fuhh lega dah dr menanggung kesakitan tu.Confirm lps ni mmg serik nak kna induce lg..Biar lah bersalin natural jek.

Si comel yang baru kuar dari perut mummy seberat 2.36kg


3 comments

24 Okt 2012 3:14:00 PTG

tahniah aini.. semoga cpt sembuh dan pantang betul2...

@CtAyue
Tq sis,tapi skang ni dh abiz pantang dah pun..dh 60hari dh hihi

24 Okt 2012 9:49:00 PTG

tahniah akk coz dpt baby baru..hehe ske nye...mesti mkin meriah umah akk kan..
teringinn nak ase pengalaman bsalin..tp kita muda ag lah!!hahaha