29 Disember 2012

Berkenan Samsung I9300 Galaxy S III


Asslammualaikum

Tak sabar nak tunggu tahun 2013 sebabnya En.Husband dah janji nak tukarkan smartphone baru untuk Aini.Horey!!!.

Kononnya nak tunggu Rebet RM200 tu tapi tgk syaratnya semua ok yang tak berapa nak ok tu Maksimum harga smartphone yang RM500 jek.Hampeh plak..Punah ler nak dapat rebet tu.Takpe yang penting En.Husband sudi nak tukarkan yang baru.Hihihi..Asal tukar tahun baru jek mesti phone nak baru jg.Melampau ni.Tapi apakan daya orang dah offer tak kan nak menolak plak kan.Rugi..Rugi..Alah bukan selalu pun setahun sekali jerk.

Haritu En,Husband dah ajak tengok phone kat kedai Samsung, belek punya belek touch sana touch sni sekali berkenan lah plak dengan Samsung I9300 Galaxy S IIISebabnya bila touch smooth jek.Terus jatuh cinta plak.Ha..Kini dilemma plak nak pilih warna phone.Korunk blh bantu Aini tak warna apa yang paling menarik ek.Kat bawah ni ada 3 pilihan yang berkenan tapi tak comfirm lg warna apa yang jadi idaman hati ni.Tolong bagi Recommend skit eh..Plz...

Pebble Blue

Garnet Red

Titanium Grey


Klu suka entri nie Plz LIKE

28 Disember 2012

Segment : King Follow Back by Amercorner



Segmen lagi by Amercorner.Seperti kebiasaan nak join klik banner di atas secepat mungkin sebab tarikh tutup tak lama jek lagi.

Jumlah Follower Pada Saat Ini:

Semua syarat telah dipenuhi.Sekian,Selamat berfollow :)




Klu suka entri nie Plz LIKE

21 Disember 2012

Segmen : Memori 2012 Terpahat di Ingatan


Assalammualaikum


Secara tak sengaja terjumpa plak segmen ni kat blog Aisyah Humaira nampak macam menarik.So mummy budak pun nak juga kongsi memori 2012.Sesiapa nak join klik jek banner atas tu ek.


Tahun 2012 banyak meninggalkan memori pada Aini.Syukur Alhamdulillah tahun 2012 ini kami bertambah lagi seorang ahli baru dalam keluarga kami. Pada 26 Ogos 2012,merupakan satu tarikh yang bersejarah bagi kami sekeluarga kerana pada tarikh itu lah Aini telah selamat melahirkan putera kedua seberat 2.36kg pada jam 5:55 pm di Hospital Suitan Ismail,JB. Putera Aini ini telah diberikan nama Muhammad Darwish Rifqi bin Mohd Hamizan.


Ini dia budak comei yang baru kuar dari perutku

Pengalaman bersalin kali kedua ini banyak meninggalkan memori.Aini bersalin secara normal tp terpaksa diinduce coz ada Aini ada GDM.Ini juga merupakan memori yang takkan dilupakan sepanjang hayat apabila merasai bagaimana bersalin secara induce.Paling terharu bila husband Aini dapat menemani Aini ketika berada di dalam laboor room di saat-saat getir.Terima kasih Sayang...!!!Ini kerana sebelum ni hubby tak sempat nak masuk laboor room Aini dah bersalin dah.



Kini si comel ini sudah pun berusia 3 bulan.Sudah pandai jerit-jerit.Malah tak boleh tak nampak mummy die nanti sekejap jek dah nangis mencari.Maklumlah muka copy paste mummy..Hihihi..


Dah mula pandai meniarap dah..Memang dah tak boleh nak tinggal sekejap ini budak.

Sekian sahaja kisah memori 2012 yang terpahat di ingatan Aini.sampai bila-bila pun tak kan terpadam memori ini.Maaf entri pendek kejor masa nak type panjang-panjang baby lak nangis so ini jek lah yang dapat hihi..

Sayang anak-anak mummy!!!!...


Tag: Semua yang datang baca blog ini.Terima kasih :)




Klu suka entri nie Plz LIKE

19 Disember 2012

Cara Pasang Fungsi Threaded Comment


Assalammualaikum
Disebabkan ada yang request macam mana Aini buat butang relpy bawah gambar seperti gambar dibawah :
Maka tak nak menghampakan beliau Aini pun buat jugalah.Tapi tuto ni perlu berhati-hati yer.Sila pastikan buat backup dulu sebelum melakukan tutorial ini.Jika tidak kamu akan menyesal jika ianya tidak menjadi.Ingat backup dulu!!!

Fungsinya adalah memudahkan untuk membalas setiap komen yang diberikan.Hanya klik pada Reply untuk membalas setiap komen tersebut dan komen yang di reply itu akan berada di bawah setiap komen yang diberikan oleh pembaca.Ikuti langkah dibawah:

1. Log in dashboard--> Template --> Edit HTML --> Proceed.

2. Seterusnya tick "Expand Widget Templates"

3. Dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari kod ]]></b:skin>

4. Copy dan paste kod css ini, di atas atau sebelum kod ]]></b:skin>
#comments h4 {
font-size: 24px;
font-weight: normal;
margin: 20px 0;
}
.cm_wrap {
clear: both;
margin-bottom: 10px;
float: right;
width: 100%;
}
.cm_head {
margin: 0;
width: 70px;
float: left;
}
.cm_avatar {
margin: 0;
vertical-align: middle;
border: 1px solid #DDD;
padding: 3px;
background-image: url(http://3.bp.blogspot.com/-PmKxzY3m4xc/TrH6vjTcW7I/AAAAAAAABbU/bjyOcVut-AA/s60/684c851af59965b680086b7b4896ff98.png);
background-position:center;
background-repeat:no-repeat;
width: 35px;
height: 35px;
}
.cm_reply {
padding-top: 5px;
}
.cm_reply a {
display: inline-block;
margin: 0;
padding: 1px 6px;
border: 1px solid #C4C4C4;
border-top-color: #E4E4E4;
border-left-color: #E4E4E4;
color: #424242 !important;
text-align: center;
text-shadow: 0 -1px 0 white;
text-decoration: none;
-webkit-border-radius: 2px;
-moz-border-radius: 2px;
border-radius: 2px;
background: #EDEDED;
background: -webkit-gradient( linear, left top, left bottom, color-stop(.2, white), color-stop(1, #E5E5E5) );
background: -moz-linear-gradient( center top, white 20%, #E5E5E5 100% );
font: 11px/18px sans-serif;
}
.cm_reply a:hover {
text-decoration: none !important;;
background: #ccc;;
background: -webkit-gradient(linear,left top,left bottom,color-stop(.2, #eeeeee),color-stop(1, #cccccc));;
background: -moz-linear-gradient(center top,#eeeeee 20%,#cccccc 100%);;
}
.cm_entry {
padding: 16px;
background: #F7F7F7;
border: 1px solid #E4E4E4;
overflow: hidden;
}
.cm_arrow {
display: block;
width: 9px;
height: 18px;
background: url(http://3.bp.blogspot.com/-NONrBLhghFk/To0nNB1LmkI/AAAAAAAAAI4/CAuzDfYiCiU/s1600/comment-arrow.gif) no-repeat;
position: absolute;
margin-left: -25px;
}
.cm_info {
margin-bottom: 5px;
}
.cm_name {
font-weight: bold;
font-size: 12px;
float: left;
}
.cm_date {
font-size: 10px;
float: right;
font-style: italic;
color: #CCC;
}
.cm_entry p {
margin: 0;
font-size: 13px;
color: #666;
}
.cm_pagenavi {
font-size: 10px;
text-transform: uppercase;
color: #666;
text-shadow: 1px 1px white;
font-weight: bold;
}
.cm_pagenavi a {
color: #666;
text-decoration: none;
padding:10px;
}
.cm_pagenavi a:hover {
text-decoration: underline
}
.cm_pagenavi span {
color: #888;
background: white;
padding: 4px;
border: 1px solid #E0E0E0;
}

5. Seterusnya, dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari pula kod </body>

6. Copy dan paste kod ini, di atas atau sebelum kod </body>
<script type="text/javascript" src="http://javscript-code.googlecode.com/files/threaded%20comment.js"></script>                                                                             

7. Seterusnya, copy dan paste kod ini pada notepad dan edit pada kod yang di bold merah dengan menggantikannya dengan ID Blog anda.

Contoh ID blog saya : http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4823928882486752556
<div class='comments' id='comments'>
<a name='comments'/>
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<h4>
<b:if cond='data:post.numComments &gt; 0'>
<b:if cond='data:post.numComments == 1'>
<span id='cm_total'>1</span> comment
<b:else/>
<span id='cm_total'><data:post.numComments/></span> comments
</b:if>
</b:if>
</h4>
<div id='cm_reply_css'></div>
<div class='cm_pagenavi' id='cm_page'></div>
<div id='cm_block'>
<b:loop values='data:post.comments' var='comment'>
<b:if cond='data:comment.isDeleted'>
<b:else/>
<div expr:id='data:comment.anchorName'>
<div class='cm_wrap'>
<a expr:name='data:comment.anchorName'/>
<div class='cm_head'>
<div class='cm_avatar'>
<b:if cond='data:blog.enabledCommentProfileImages'>
<data:comment.authorAvatarImage/>
</b:if>
</div>
<div class='cm_reply'>
<a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID

4823928882486752556=&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=600,height=500&quot;); return false;'>Reply</a> </div>
</div>
<div class='cm_entry'>
<span class='cm_arrow'></span>
<div class='cm_info'>
<div class='cm_name'>
<b:if cond='data:comment.authorUrl'>
<a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow' target='_blank'>
<data:comment.author/>
</a>
<b:else/>
<b><data:comment.author/></b>
</b:if>
</div>
<div class='cm_date'>
<data:comment.timestamp/>
<b:include data='comment' name='commentDeleteIcon'/>
</div>
<div class='clear'/>
</div>
<p><data:comment.body/></p>
</div>
</div>
</div>
</b:if>
</b:loop>
</div>
<div class='cm_pagenavi' id='cm_page_copy'></div>
<b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
<b:if cond='data:post.allowNewComments'>
<b:include data='post' name='comment-form'/>
<b:else/>
<data:post.noNewCommentsText/>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
</b:if>
</b:if>
</b:if>
</div>

8. Seterusnya adalah langkah akhir yang merumitkan sedikit. Kembali kepada script template anda. Dengan menggunakan keyboard, tekan "Ctrl+F" cari pula kod <b:includable id='comments' var='post'>

Selepas menjumpai kod tersebut, delete kod-kod yang bermula selepas kod <b:includable id='comments' var='post'> hingga sebelum kod </b:includable>

Contoh:

<b:includable id='comments' var='post'>
<div class='comments' id='comments'>
  <a name='comments'/>
  <b:if cond='data:post.allowComments'>
        <h4>
             <b:if cond='data:post.numComments &gt; 0'>
          <b:if cond='data:post.numComments == 1'>
            <span id='cm_total'>1</span> comment
          <b:else/>
            <span id='cm_total'><data:post.numComments/></span> comments
          </b:if>
        </b:if>
        </h4>
       ------------ Sebahagian daripada kod yang perlu di delete -------------------

      <b:include data='post' name='comment-form'/>
            <b:else/>
                <data:post.noNewCommentsText/>
            </b:if>
            <b:else/>
            <b:if cond='data:post.allowComments'>
                <a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
            </b:if>
    </b:if>
  </b:if>
  </div>
</b:includable>

9. Kemudian, copy kod yang telah siap di edit pada notepad ( rujuk langkah ke 7) dan paste pada kod yang telah anda delete pada langkah ke 8 di atas.

<b:includable id='comments' var='post'>
Paste kod yang siap di edit pada notepad di bahagian ini
</b:includable>

10. Akhir sekali, klik PREVIEW. Jika tiada sebarang mesej error terpapar, klik Save.

p/s:
 1. Sila pastikan anda membuat backup pada script template sebelum membuat tutorial ini.

2. Pastikan setting Comment Location anda adalah Embedded (Lokasi Ulasan = Terbenam).

3. Jika avatar(gambar profile) comment tidak berada betul-betul di tengah kotak, sila cari kod css yang seperti ini dan delete.


.avatar-image-container {margin: .2em 0 0;}#comments .avatar-image-container img {border: 1px solid #eeeeee;}


Kredit : MariBinaBlog


Klu suka entri nie Plz LIKE

14 Disember 2012

Parut Keju Yang Rock


Assalammualaikum


Nak parut keju sambil rasa seronok ni lah die parut keju di abad ini yang rock dan berstyle.Haha..Lakukan dengan gaya tersendiri sambil memarut.Dekat Malaysia ada jual ker yang mcm ni ek? Kreatif plak orang yang cipta benda alah ni kan.Hish!!Ni klu anak Aini nampak comfirm die nak buat main tak pasal-pasal ape jek die parut nti..Hehehe..

Haha lepas ni jangan ada pula yang buat konsert dengan menggunakan parut keju ni.Ni untuk kegunaan di dapur jek tau untuk memudahkan kerja.



Klu suka entri nie Plz LIKE

13 Disember 2012

Segmen Aku Gila Blog




Mari-mari kita meriahkan lagi segmen CikFie ni..Tak bermaksud klu join segmen ni korunk akan gila erk..(Hahaha takut ada yg salah anggap jerk nti).

Macam mana cara penyertaan senang jek klik banner yg sweet tu nti direct boleh tau..Kan senangkan..Hehehe..



Klu suka entri nie Plz LIKE

12 Disember 2012

5 Kaedah Bersalin


Terdapat 5 kaedah bersalin. Pilihan akan ditentukan berdasarkan keadaan ibu dan bayi.

1. Bersalin spontan melalui vagina
2. Bersalin menggunakan forcep
3. Bersalin menggunakan vakum
4. Bersalin songsang
5. Bersalin melalui pembedahan


1. Bersalin spontan melalui vagina



-Ia merujuk kepada proses bersalin spontan tanpa bantuan forsep, vakum atau alat-alat lain.

Prosedur

1. Doktor akan menganggar saiz bayi dan saiz bukaan serviks untuk memastikan tiada halangan semasa bersalin.

2. Semasa proses kelahiran, bukaan atau diameter serviks akan mencapai 10 cm bagi memastikan bayi boleh melaluinya.

3. Vagina dan bukaannya juga akan meregang sehingga diameternya berukuran sekurang-kurangnya 10 cm.

4. Apabila bayi mula memasuki vagina, otot dan kulit anda akan meregang ke tahap yang ekstrim.

5. Labia dan perineum (kawasan di antara vagina dan anus) akan mengembang dan mencapai tahap regangan yang maksima.

6. Anda akan merasa kulit anda seperti terbakar.

7. Sekiranya perlu, doktor anda akan melakukan episiotomi iaitu insisi kecil di bahagian bawah vagina (biasanya di sebelah kanan).

8. Apabila bayi anda keluar, anda akan berasa kurang selesa. Doktor akan meminta anda berhenti meneran buat sementara. Ini bertujuan untuk memberi peluang kepada jururawat menyedut dan membersihkan hidung serta mulut dari cecair amnion dan mukus.

9. Setelah selesai, anda akan disuruh untuk meneran sekali lagi untuk mengeluarkan bahagian bahu bayi.

10. Tali pusat bayi seterusnya akan dikepit kemudian digunting.

11. Plasenta akan keluar secara spontan atau mengambil masa lebih kurang setengah jam. Doktor anda mungkin akan menekan bahagian bawah abdomenuntuk membantu mengecutkan rahim dan melonggarkan plasenta. Anda akan disuruh meneran untuk membantu proses pengeluaran plasenta.

12. Doktor akan memastikan plasenta dikeluarkan sepenuhnya. Sekiranya terdapat tisu plasenta tertingal, doktor akan memasukkan tangan ke dalam uterus anda untuk mengeluarkan bahagian yang tertinggal.
kembali ke atas


2. Bersalin menggunakan forcep



Syarat-syarat untuk bersalin menggunakan forsep

1. Doktor akan memastikan serviks telah terbuka sepenuhnya. Ini kerana serviks yang tidak terbuka akan menjadi penghalang untuk menggunakan forsep.

2. Persembahan bayi mestilah sama ada puncak ataupun muka.

3. Kepala bayi harus berada dalam keadaan tergantung di bukaan serviks.

4. Pundi kencing mesti dikosongkan.

Prosedur

1. Doktor akan memeriksa saiz kepala bayi san saluran kelahiran untuk memastikan tiada halangan semasa proses kelahiran.

2. Doktor akan memeriksa tulang pelvis bakal ibu dan kedudukan kepala bayi sebelum memasukkan forsep.

3. Anda akan diletakkan pada kedudukan lithotomy (kedua-dua belah kaki diletakkan di atas pemegang di bahagian sisi katil).

4. Kateter akan dimasukkan ke dalam pundi kencing untuk mengosongkannya.

5. Sekiranya perlu, doktor akan membuat episiotomi untuk meluaskan lagi bukaan untuk memudahkan forsep dimasukkan dan seterusnya memegang kepala bayi.

6. Apabila forsep telah memegang kepala bayi, doktor akan menarik dan pada amasa yang sama anda perlu meneran untuk membantu bayi keluar.
kembali ke atas


3. Bersalin menggunakan vakum


Prosedur

1. Doktor akan memeriksa saiz kepala bayi dan bukaan salur kelahiran untuk memastikan tiada halangan semasa proses bersalin.

2. Berat bayi dianggarkan melalui pemeriksaan abdomen dan saiz uterus. pelvis diperiksa melalui pemeriksaan vagina.

3. Anda perlu meletakkan kaki diatas stirrups (kedudukan lithotomy)

4. Tiub getah akan dimasukkan ke dalam pundi kencing untuk mengosongkannya.

5. Seterusnya doktor akan memasukkan cawan vakum ke dalam vagina.

6. Cawan akan diletakkan di kepala bayi dan doktor akan memastikan tiasa tisu serviks yang terperangkap di dalamnya.

7. Semasa uterus mengecut, tekanan vakum akan ditingkatkan sehingga 0.7kg/cm2 dan perlahan-lahan doktor akan menarik pemegang cawan tersebut, membantu bayi menuruni salur kelahiran.

8. Setelah tekanan yang dikehendaki diperolehi, doktor akan menarik pemegang di bahagian dasar cawan.

9. Ibu hendaklah meneran berselang seli dengan kuasa yang dikenakan.

10. Antara pengecutan rahim, tekanan dalam vakum dilepaskan tetapi cawan vakum masih berada ditempatnya.

11. Episiotomi perlu untuk memastikan bukaan vagina cukup besar bagi bayi keluar.

12. Sebaik sahaja kepala bayi berada di bukaan vagina tekanan pada cawan dilepaskan dan bayi dilahirkan seperti bersalin spontan melalui vagina.

13. Seterusnya, mukus di dalam mulut dan hidung bayi disedut. Kemudian baru lah bahu dan badan dilahirkan.

14. Plasenta akan dikeluarkan.

15. Luka pada vagina akan dijahit menggunakan benang yang boleh mereput secara semulajadi.

16. Selepas kelahiran vakum, bayi akan mengalami pembengkakan tisu lembut di bahagian kepala. Ia akan hilang selepas 3 bulan.


4. Bersalin songsang

Terdapat 3 persembahan songsang:

Extended or frank breech - punggung bersama paha akan dibengkokkan bertentangan dengan dada dan lutut tidak akan membengkok.
Flexed breech - punggung bersama paha akan membengkok bertentangan dengan dada tetapi lutut turut membengkok juga.
Footling breech - lutut dan punggung tidak akan membengkok dan kaki terletak dibahagian bahagian bawah sekali.
Sebelum bersalin secara sonsang, beberapa keadaan perlu dikenalpasti:

1. Bayi mestilah berat kurang dari 2.5 kg.
2. Bahagian punggung tidak terlalu kecil.
3. Pembukaan faraj adalah sepenuhnya lebar.

Prosedur :

1. Anesthesia (ubat bius) digunakan semasa bersalin secara songsang. Episiotomy selalu digunakan untuk membenarkan pembesaran pembukaan faraj. Bahagian punggung akan dibawa keluar diikuti dengan badan dan bahu.

2. Kadangkala forcep digunakan untuk bersalin secara songsang.

3. Jika masa untuk bersalin sudah terlewat, doktor akan memilih cara bersalin secara pembedahan (caesarean section).kembali ke atas


5. Bersalin melalui pembedahan (Caesarean Section, LSCS)


Caesarean section ialah sejenis kaedah bersalin yang melibatkan pembedahan. Insisi dibuat pada abdomen ibu dan uterus untuk mengeluarkan bayi. Kaedah ini biasanya diaplikasikan apabila bersalin melalui faraj boleh membahayakan dan mengancam ibu atau pun bayi.

Sejarah

Terdapat mitos yang menyatakan perkataan 'Caesarean' berasal dari 'Caesar' seorang pemerintah negara Rom. Beliau dikatakan dilahirkan melalui kaedah caesarean section. Walaubagaimanapun, kebenaran cerita ini diragui kerana ibu beliau Aurelia Cotta terus hidup selepas melahirkan beliau. Pada zaman itu, caesarean section hanya dilakukan sekiranya ibu berada di tahap kritikal dan ia merupakan satu percubaan untuk menyelamatkan bayi dalam kandungannya dan bukan untuk menyelamatkan ibu.

Perkembangan teknik pembedahan dan pelalian telah meningkatkan keefisienan kaedah ini. Ia telah berjaya merendahkan kadar kematian dan kecacatan. Kejayaan caesarean section yang pertama dicatatkan pada tahun 1882. Walaubagaimanapun, terdapat komplikasi kerana kekurangan fasiliti.

Mengapa anda memerlukan caesarean section ?

Laporan mengenai bersalin secara pembedahan (Caesarean deliveries) menyatakan, 50% adalah dirangcang iaitu dinamakan ‘Elective Caesarean’; manakala 50% selebihnya adalah Emergency caesarean (pembedahan kecemasan).

‘Elective Caesarean’ adalah diperlukan untuk:

1. kandungan kembar
2. Bayi dalam kedudukan sonsang (punggung/kaki di bahagian bawah) atau bayi dalam kedudukan melintang.
3. plasenta praevia (plasenta menghalang salur kelahiran)
4. ibu mengalami darah tinggi yang serius.
5. mempunyai sejarah kompilkasi pada kelahiran sebelumnya

‘Emergency Caesarean’ diperlukan apabila :

1. untuk mengelak komplikasi ketika bersalin contohnya bayi terjerut oleh tali pusat.
2. bukaan serviks tidak memadai.
3. kedudukan bayi tidak sesuai untuk kelahiran melalui faraj.

Prosedur

1. Berpuasa 6 jam sebelum menjalani pembedahan caesarean section.

2. Menjelang prosedur, jururawat akan membantu anda memakai baju khas dan mencukur bulu pubis.

3. Kateter getah akan dimasukkan untuk mengosongkan pundi kencing.

4. Saluran intravena juga akan dimasukkan.

5. Pakar perbidanan akan membuat insisi berukuran 10cm panjang di bahagian bawah abdomen selepas anda dibius.

6. Bahagian bawah uterus juga akan dipotong. Oleh itu , procedur ini dinamakan sebagai LSCS (Lower Segment Caesarean Section), yang mana bahagian bawah dibedah.

7. Air ketuban atau cecair amnion akan dipecahkan.

8. Seterusnya bayi akan dikeluarkan dari uterus.

9. Tali pusat akan dikepit dan dipotong bagi mengasingkan bayi daripada ibunya.

10. Seterusnya bayi akan diserahkan kepada doktor pediatrik

11. Pakar perbidanan akan mengasingkan plasenta dan mengeluarkannya.

12. Uterus akan dijahit pada dua lapisan. Abdomen juga dijahit pada dua lapisan. Jahitan pada kulit dikeluarkan selepas satu minggu.

13. Selepas prosedur selesai, anda akan dipindahkan ke bilik pemulihan untuk pemantauan.

Secara umunya masa diambil dari masa kulit di insisi sehingga bayi dilahirkan adalah 5 minit. Selebihnya adalah masa untuk lain-lain pembedahan selama 30minit.

Apakah yang akan terjadi kepada saya selepas bersalin melaui pembedahan (Caesarean Section)?

1. Anda perlu tinggal di hospital untuk 3 hari.
2. Selepas pembedahan, anda pasti akan berasa mengantuk.
3. Anda akan diberikan ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan apabila anda bangun.
4. Anda akan mendapati bahagian otot badan anda berasa lemah dan kendur. Jangan bimbang selepas 6 minggu, anda boleh melakukan regangan badan untuk mendapatkan bentuk badan anda semula.
5. Cuba untuk bergerak seawal yang boleh untuk meningkatkan peredaran darah dan mengelakkan darah membeku dibahagian bawah badan anda.
6. Cuba untuk bangun dari katil selepas sehari melakukan pembedahan. Anda boleh meminta tolong jururawat jika memerlukan sokongan fizikal.
7. Anda perlu mengambil setiap perkara dengan mudah dan berehat sebanyak yang mungkin. Anda seharusnya tidak mengangkat barang-barang yang berat dari berat bayi anda.
8. Anda mungkin akan membongkokkan badan anda sedikit apabila ingin berdiri tetapi ingat anda harus berdiri dengan lurus.
9. Pakai seluar dalam yang mempunyai pinggang yang tinggi dan lembut supaya dapat mengelakkan dari terkene tempat yang luka.
10. Untuk minggu pertama , anda perlu melembapkan sahaja diri anda dengan span untuk mengelakkan air yang banyak dari terkena luka anda.
11. Selepas tujuh hari bersalin, anda perlu kembali ke hospital untuk megeluarkan jahitan.
12. Anda boleh mandi seperti biasa selepas jahitan dikeluarkan.
13. Parut akan kelihatan seperti garisan halus dibawah pinggang.
14. Kadangkala parut menjadi lebih sensitif, gatal dan tidak selesa untuk beberapa minggu sebelum ia pulih. Luka anda mungkin pulih sepenuhnya dalam masa 6 minggu selepas bersalin.
15. Kadangkala, parut akan membengkak. Anda boleh mendapatkan krim dari farmasi untuk mengurangkan ketebalan luka .

Mitos

Mitos 1:
Jika sekali anda melalui pembedahan secara Caesarean, selamanya akan melalui pembedahan secara Caesarean.
Fakta:
Pada masa dahulu, insisi dilakukan secara menegak untuk pembedahan secara caesarean, mengakibatkan luka menjadi parah dan ada risiko pendarahan semula apabila ingin bersalin melalui faraj. Oleh itu, memang sepatutnya apabila telah melalui pembedahan Caesarean, akan berlaku pembedahan Caesarean semula apabila bersalin akan datang. Pada masa kini, insisi dilakukan melintang dibawah bahagian rahim. Kaedah terbaru telah dapat mengurangkan kehilangan darah dan risiko pendarahan rahim. Disebabkan itu, wanita digalakkan untuk bersalin melalui faraj setelah melalui pembedahan Caesarean jika keadaan mereka dapat berbuat demikian. Bagaimanapun, setelah melalui 2 atau lebih pembedahan Caesarean, si ibu dinasihatkan untuk bersalin secara pembedahan Caesarean (Elective Caesarean) kerana dipercayai risiko parut Caesarean akan berdarah adalah tinggi berdasarkan bilangan pembedahan Caesarean yang telah dilalui. Risiko rahim akan berdarah apabila bersalin melalui faraj setelah melalui Caesarean adalah 1% dan risiko untuk kehilangan bayi atau komplikasi berkaitan (bayi atau ibu) adalah 10% ke 30% apabila pendarahan berlaku.

Mitos 2:
Pembedahan Caesarean akan mengelakkan risiko organ punggung jatuh atau kencing tidak terkawal berbanding bersalin melalui faraj.
Fakta:
Terdapat kaitan antara kesan jangka masa panjang dan trauma bersalin melalui faraj dengan peningkatan risiko organ punggung jatuh dan kencing tidak terkawal. Bagaimanapun, ini bukan sebab untuk bersalin secara pembedahan Ceasarean. Setiap wanita seharusnya mengelakkan atau menghindari perkara yang tidak dijangka tersebut dengan mengambil langkah mengekalkan berat badan yang sehat dan mengamalkan ‘pelvic floor exercise’(Senaman Kegel) selepas bersalin.

Mitos 3:
Sebelum bersalin seseorang wanita yang mengandung boleh dijangka untuk bersalin melalui faraj atau sebaliknya.

Fakta:
Beberapa kajian telah menunjukkan adalah kurang tepat untuk menjangkakan sesetengah saiz punggung tertentu adalah sesuai untuk sesetengah bayi. Kaedah ‘ultrasound mempunyai 10% ke 20% kurang tepat dalam menjangkakan berat bayi. Oleh itu, kebanyakan doktor mendapati kesesuaian seseorang wanita untuk bersalin melaui faraj adalah melalui ujian makmal.




Klu suka entri nie Plz LIKE

5 Disember 2012

Teknik Urutan Bayi



Teknik urutan bayi ada pelbagai. Anda boleh menggunakan mana-mana cara yang anda fikirkan sesuai, asalkan bayi suka dan selesa. Berikut adalah antara teknik yang boleh anda gunakan...



  • Muka
Urutan muka dimulai dengan mengusap wajah bayi ke arah kiri dan kanan dengan kedua tapak tangan.
Selepas itu tekan lembut di tengah dahi, dan buat gerakan ke samping kiri dan kanan.
Buat lingkaran-lingkaran kecil di pelipis, juga ke kawasan pipi di bawah mata.
Kedua ibu jari mengurut alis dari tengah ke tepi kiri dan kanan.

Contoh teknik lain mengurut wajah bayi:
Bedakkan pada hidung. Hidung bayi "dicolek" bedak dengan jari telunjuk ibu.
'Seterika' dahi dengan tapak tangan.
Cincin mata - buat lingkaran di sekeliling mata dengan hujung jari.
Lingkaran di pipi - buat lingkaran di pipi mula-mula besar kemudian makin kecil.
Gerakan mencubit-cubit kulit pipi.
Menempelkan telapak tangan di pipi lalu digoyang-goyangkan.
Gerakan bersiul - usahakan agar mulut bayi dimuncungkan.
Selain untuk mengurut wajah, teknik urut ini juga boleh dilakukan untuk bahagian lain badan.

  • Dada
Dada dipicit dengan telapak tangan membuat gerakan dari tengah dada ke samping.
Atau, gerakan membentuk gambar jantung dengan meletakkan hujung jari ibu pada ulu hati.
Cara lain, gerakan seperti membuat gambar jantung kecil di sekitar puting bayi.
Tangan dan Lengan

Urut tangan dimulai dari atas lengan bayi, tangan kanan dan kiri anda bergerak seperti memerah susu. Atau, kedua tangan melakukan gerakan memeras, memicit, dan memutar secara lembut pada lengan bayi.
Untuk telapak tangan bayi, gunakan kedua ibu jari anda, buat lingkaran-lingkaran kecil. Sementara keempat jari anda memijat bahagian belakang tangan bayi.
Jari bayi dipicit satu persatu ke arah hujung jari dengan gerakan memutar. Gerakan ini diakhiri dengan tarikan lembut pada tiap ujung jari.
Lengan bayi dipicit dengan gerakan menggulung dari kedua telapak tangan anda. Kemudian kedua lengan bayi dirapatkan ke badannya dan diusap lembut.

  • Kaki
Urut kaki dengan cara memegang pangkal paha bayi, lalu tangan digerakkan ke arah pergelangan kaki seperti memerah susu. atau, dua tangan bergerak bersamaan, dari pangkal paha dengan gerakan memeras, memicit, dan memutar kaki bayi secara lembut.
Telapak kaki diurut dengan kedua ibu jari. atau, buat lingkaran-lingkaran kecil pada telapak kaki.
Jari kaki dipicit satu persatu dengan gerakan memutar menjauhi telapak kaki, dan diakhiri dengan tarikan lembut pada setiap hujung jari. Bengkokkan juga setiap jari kaki bayi dan luruskan semula.
Betis diurut dengan kedua ibu jari.
Seterusnya kedua tangan membuat gerakan menggulung ke arah pergelangan kaki. Akhirnya, kedua kaki bayi dirapatkan, dan dengan halus kedua kaki bayi diusap dari atas ke bawah.

  • Perut
Untuk mengurut perut, lakukan gerakan pada perut bayi seperti mengayuh basikal, dari atas ke bawah, dengan telapak tangan kanan dan kiri secara bergantian.
Seterusnya, gerakan membengkokkan kedua lutut bayi secara lembut hingga menekan ke perut bayi.


#Note: Untuk dikongsi bersama ibu-ibu yang lain :)


Klu suka entri nie Plz LIKE

4 Disember 2012

Stroller Pulsa Joger Sweet Cherry


Assalammualaikum,

Cerita sebelum ni beli stroller online time nak delivery brg hilang kat kurier.Nak tau mcm ner citer nye leh tgk kisahnya di sini----->>KiSAh StrOlleR HiLanG<<-----

Brg Baru Sampai ni...

Sehari lepas kejadian tu pihak berkenaan hantar yg lain sebagai ganti kali ni gne perkhidmatan kurier Gdex..Sehari jek dah sampai pd tgn.Wow dgn xmenyabarnya nak tgk secara real bentuk rupa stroller baru tu..
Tu dia rupa yang real..

Seronok sgt sebab harga sgt murah n berpatutan Rm149.00 jerk yg best ringan plak tu.Lagipun dr dulu mmg berkenan sgt nak stroller jenis tayar depan 1 bru ada style kan..cewah..Baby Awish pun suke dok dalam stroller tu,diam jek.Hihi..Nak beli online mcm Aini pun blh kat sini-->Stroller Online<-- nak tgk sendiri blh pg mane-mane cawangan Jusco.

Sebelum ni ada juga jenis mcm ni nama nya Tulsa Jogger tp Sweet Cherry dah tak kuarkan model Lc200-Tulsa Jogger.Digantikan dengan model Lc100 Pulsa Jogger plak lebih menarik design nya.Design sikit lebih kurang jek dengan Pulsa Jogger cer tgk perbezaan gambar kat bawah nie : 


Ni antara ciri-ciri yang ada pada stroller Pulsa Jogger:


  • boleh digunakan utk sicomel anda yg baru lahir hingga knk2 4thn.
  • tempat duduk boleh diselaraskan dr posisi duduk & baring.- toy tray dihadapan stroller yg boleh dipasang & ditanggalkan.
  • mempunyai tingkap kecil dikiri & kanan stroller.
  • tayar hadapan yg boleh diubah utk bergerak bebas/lurus.dn ada brek pd tayar belakang.
  • bumbung stroller boleh dilipat & ditanggalkan.
  • tali pinggang keselamatan utk pinggang & bahu simanja.
  • bakul dibahagian bwh stroller utk meletakkan brg.
  • mudah utk dibuka,dilipat & dikendalikan.
  • sesuai utk travel kerana stroller xberat.


Mood nak jalan2 dengan baby Awish naik stroller baru..Horay...!!!





Klu suka entri nie Plz LIKE

3 Disember 2012

"Year End Giveaway By Cik Bunny"



Wow Cik Bunny wat GA lg lah..meh ler join.Nak join klik banner atas ek..
Hadiah best menanti.Nak tau hadiah ape klik banner atas tu jek :)








Klu suka entri nie Plz LIKE